Βασιλικός (Ocimum basilicum)

2015-09-03 22:53

ένα από εκείνα τα αιθέρια έλαια που τονώνουν τη μνήμη, βοηθούν στη συγκέντρωση και ξεκουράζουν το νου. Καλό σε πονοκεφάλους και ημικρανίες ειδικά όταν προέρχονται από μεγάλη πνευματική κόπωση. Επίσης, είναι πολύ καλό σε περιπτώσεις μεγάλης έντασης, υστερίας και στην κατάθλιψη.
Αποτελεσματικό στο αναπνευστικό σύστημα και ειδικά για βήχα, βρογχίτιδα, συνάχι, ιγμορίτιδα, πυρετό, γρίπη κ.α.
Πολύ καλό για το πεπτικό σύστημα, ιδιαίτερα για ναυτία και δυσπεψία, ενώ οι αντισηπτικές ιδιότητες του βοηθούν να καθαρίσουν τα νεφρά και το έντερο.
Μιμείται τις ορμόνες οιστρογόνων, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο σε προβλήματα έμμηνης ρύσης όπως και δυσκολιών αναπαραγωγής.
Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην ελάττωση του ουρικού οξέος και είναι καλό σε περιπτώσεις ρευματικών και μυικών πόνων.
Τέλος, θεωρείται από τα πιο κορυφαία, φυσικά εντομοαπωθητικά.

Σε ενεργειακό επίπεδο: φέρνει καλή τύχη σ'ένα νέο οίκημα, σε μια νέα επαγγελματική κίνηση (αγιασμός), διώχνει την αρνητικότητα (αποξηραμένα φύλλα του είναι καλό να μπαίνουν στο καρβουνάκι του θυμιάματος), το άρωμα του βοηθάει την αύξηση της συμπάθειας ανάμεσα σε δυο άτομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: επειδή είναι εμμηναγωγό (φέρνει περίοδο) να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη. Επίσης, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ευαίσθητων ατόμων. Γενικά, όταν χρησιμοποιείται μέσω της δερματικής οδούς ας γίνεται με φειδωλότητα, προσωπική μου εκτίμηση.