Σιτρονέλλα (Cymbopogon nardus)

2015-06-10 23:36

Χρησιμοποιείται κυρίως σαν εντομοαπωθητικό για κουνούπια, σκνίπες και άλλα έντομα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι'αυτό το λόγο σε spray σώματος τόσο σ'ανθρώπους όσο και σε ζώα, σε κεριά και σε διαχυτές χώρου αιθέριων ελαίων.
Επίσης, μαζί μ'άλλα αιθέρια έλαια μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια για το σκόρο.
Η σιτρονέλλα έχει μεγάλες τονωτικές ιδιότητες για όλο το σώμα, ενισχύοντας όπου χρειάζεται το νευρικό σύστημα, ισορροπώντας τη λειτουργία της καρδιάς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μια περίοδο σοβαρής ασθένειας για να δώσει τόνωση στο σώμα και να εξισορροπήσει νου και ψυχή. Βοηθάει, επίσης, την καλή κυκλοφορία των κουρασμένων ποδιών, ενισχύοντας τα με τις αποσμητικές της ιδιότητες.
Καθαρίζει το νου τονώνοντας τον ανακουφίζοντας έτσι καταθλιπτικές διαθέσεις, πονοκεφάλους, νευραλγίες ενώ οι ισχυρές αντισηπτικές της ιδιότητες την κάνουν ένα πολύ καλό αιθέριο έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σ'αρωματικό λύχνο ή διαχυτή δωματίου σε περιόδους ασθένειας από γρίπη ή ίωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: σ'ευαίσθητα δέρματα μπορεί να τα ερεθίσει. Να μη χρησιμοποιείται αδιάλυτη στο δέρμα και καλό είναι να αποφεύγεται την περίοδο της εγκυμοσύνης, από βρέφη και πολύ μικρά παιδιά.