Πεύκο (Pinus silvestris)

2015-12-08 23:06

Πεύκο (Pinus silvestris)
έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικό για ιώσεις ειδικά σε ότι αφορά το αναπνευστικό σύστημα, όπως βουλωμένη μύτη, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, άσθμα αλλά και γρίπη. Δεν είναι τυχαίο την περίοδο που η φυματίωση "θέριζε", ειδικά νοσοκομεία και καταλύματα ασθενών φτιάχνονταν μέσα σε πευκώνες.
Πολύ καλό για μολύνσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδες, προστατίτιδες κ.α, ενώ η χρήση του έχει φανεί ωφέλιμη και σε προβλήματα του γυναικείου και του αντρικού συστήματος, όπως λευκόρροια, φλεγμονές μήτρας, στυτική δυσλειτουργία κ.α. Είναι τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος ενώ οι θερμαντικές του ιδιότητες το καθιστούν κατάλληλο για μυϊκούς, αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους, οσφυαλγία, ισχυαλγία κτλ. Λόγω των αντισηπτικών του χαρακτηριστικών είναι καλό για λιπαρά δέρματα με φραγμένους πόρους. Θεωρείται ένα καθαρά αντρικό αιθέριο έλαιο όπως σχεδόν όλα τα ξυλώδη, γι'αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως σε μείγματα τόσο της Αρωματοθεραπείας όσο και της Αρωματοποιίας σε αντρικά καλλυντικά ή θεραπευτικά προϊόντα. 
Δίνει μια νότα φρεσκάδας και ξεκούρασης στο νου. Μπορεί ν'αντικαταστήσει τον Ευκάλυπτο σε άτομα που ακολουθούν Ομοιοπαθητική.

ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι σε εγκυμοσύνη και σε πολύ μωρά, σε άτομα με αλλεργίες δέρματος και γενικά πολύ ευαίσθητο δέρμα, όχι σε άτομα με νεφρικά προβλήματα.