Πελαργόνιο(Γεράνι) Pelargonium graveolens

2015-03-20 11:22

Με πολύ καλές αντισηπτικές ιδιότητες όπως τα περισσότερα αιθέρια έλαια, βοηθάει σε λοιμώξεις λαιμού, στόματος και σε κρυολογήματα, γρίπη. 
Tονώνει το νου και το συναίσθημα, ηρεμεί νευρικές εντάσεις, κυκλοθυμίες, ανακουφίζει το άγχος και τις μελαγχολικές, καταθλιπτικές τάσεις.
Στο δέρμα δρα εξισορροπητικά, γι'αυτό είναι καλό για σμήγμα, λιπαρότητα, ακμή, φλεγμονές, έκζεμα, απλό έρπη, μικρές πληγές κ.α. Επίσης, είναι καλό για ώριμα δέρματα.
Βοηθάει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, έχει διουρητικές ιδιότητες γι'αυτό είναι πολύ καλό για την κατακράτηση υγρών, την κυτταρίτιδα και έχει αιμοστατικές ιδιότητες.
Ένας από τους λόγους που το υπερ-αγαπώ είναι γιατί θεωρείται κατ'εξοχήν γυναικείο αιθέριο έλαιο, με την έννοια, πως ρυθμίζει, διεγείρει και ανακουφίζει το ορμονικό σύστημα της γυναίκας, χρήσιμο στην δυσμηνόρροια, στο προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο, στην εμμηνόπαυση, σε μολύνσεις του κόλπου, ψυχρότητα κ.α.
Πολύ καλό και για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι στην εγκυμοσύνη, σε βρέφη και μικρά παιδιά, σε πολύ ευαίσθητα δέρματα ίσως ερεθίσει. Σε κάποια άτομα πιθανών να προκαλέσει υπερένταση αν χρησιμοποιηθεί πολύ αργά το βράδυ.