Μέντα (Mentha piperita)

2016-02-15 22:09

Μέντα (Mentha piperita), η δροσερή νότα του αιθέριου ελαίου της δίνει στο νου μια αίσθηση φρεσκάδας και χαλάρωσης ώστε να βοηθάει στην πνευματική κούραση, στις καταθλιπτικές σκέψεις, σε περιπτώσεις υστερίας, θυμού και νευρικής έντασης.
Έχει διπλή φύση, να δροσίζει στο θερμό και να ζεσταίνει στο κρύο, οπότε είναι κατάλληλο για κρυολογήματα, πυρετό, βλέννες, ιδρώτα, όπως και για αναπνευστικά προβλήματα, σαν την ιγμορίτιδα, τον ξηρό βήχα, την βρογχίτιδα κ.α.
Πολύ καλό σε στομαχικές ενοχλήσεις αλλά και στην ταξιδιωτική ναυτία, τονωτικό του συκωτιού, των νεφρών, της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Το αιθέριο έλαιο μέντας είναι από εκείνα τα αιθέρια που συστήνονται μετά από ασθένεια για να δώσει τόνωση στον οργανισμό αλλά και να διώξει την απραξία και την απάθεια.
Έχει αναλγητική δράση γι’αυτό φαίνεται ν’ανακουφίζει πονοκεφάλους, ημικρανίες, ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, μυικούς πόνους όπως και πονόδοντους.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ομαλοποιεί τις ακανόνιστες και επίπονες εμμηνορρυσίες, ενώ είναι ένα πολύ καλό εντομοαπωθητικό.
Είναι ένα απ’τα αιθέρια έλαια που ενδείκνυται για λιπαρά μαλλιά και δέρμα, κυρίως στο να μαλακώνει τη στοιβάδα του δέρματος ώστε να αφαιρούνται πιο εύκολα τα μαύρα στίγματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι σε ομοιοπαθητική αγωγή μπορεί να επηρεάσει το αντίστοιχο φάρμακο, ερεθίζει το δέρμα γι’αυτό να μη χρησιμοποιείται όπως και κανένα αιθέριο έλαιο αδιάλυτο αλλά ειδικά αυτό όχι σε ευαίσθητα δέρματα, όχι στην εγκυμοσύνη και σε θηλάζουσες γυναίκες γιατί μπορεί να επηρεάσει τη ροή του γάλατος. Επίσης, επειδή το θεωρώ «δυνατό» αιθέριο έλαιο θα έλεγα να μη χρησιμοποιείται στα παιδιά τουλάχιστον μέχρι 12 ετών κι εγώ προσωπικά το προτιμώ περισσότερο στους αρωματικούς λύχνους, στους διαχυτές αιθέριων ελαίων και στο «χαρτομάντηλο», παρά μέσα σε μείγμα για μάλαξη και έλαιο ή κρέμα για το πρόσωπο.