Μαστίχα Χίου

2015-05-08 22:08

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη με χρώμα υπόλευκο - υποκίτρινο και είναι διαφανής έως ημιδιαφανής. Το φυσικό αυτό προϊόν παράγεται από το μαστιχόδενδρο, ένα αειθαλή θάμνο με την επιστημονική ονομασία Pistacia Lentiscus var.Chia. Παίρνει την πλήρη ανάπτυξη του στα 40 έως 50 χρόνια και ζει περίπου 100 χρόνια. Από τον 5ο έως 6ο χρόνο δίνει την ρητίνη του (μαστίχα) και μετά τον 15ο χρόνο παράγει από 60 έως 400 γραμμάρια μαστίχας το χρόνο.
Το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στην νότια Χίο. Σύμφωνα με θεωρίες, αυτό οφείλεται στο εύκρατο κλίμα και ειδικότερα στο μικροκλίμα της περιοχής αλλά και στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και το ασβεστολιθικό έδαφος. Από το παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να καλλιεργηθεί ο μαστιχοφόρος σχίνος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και σε άλλα κράτη αλλά πάντα χωρίς επιτυχία. (οι πληροφορίες από το "Chios Shop").
Είναι λοιπόν κατανοητό πως πρόκειται για έναν Ελληνικό πλούτο που δεν συναντάει κανείς σ'άλλο μέρος του κόσμου.
Η μαστίχα χρησιμοποιείται ευρέως τόσο για το χαρακτηριστικό, μυρωδάτο άρωμα της, στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία, ζαχαροπλαστική, μαγειρική κ.α, αλλά και για τις εξαιρετικές θεραπευτικές της ιδιότητες στην φαρμακευτική, την αρωματοθεραπεία. 
Μπορούμε να τη λάβουμε σε κόκκους, σε σκόνη, σε μαστιχόνερο και σε μαστιχέλαιο. 
Έχει πλούσιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματική σε περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί μέχρι και να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο ευθύνεται το βακτήριο Helicobacter Pylori, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης. 
Γενικά, βοηθάει πολύ σε όλο το πεπτικό σύστημα, ενώ αποτοξινώνει το συκώτι, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερίνης, και συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη. Έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει το δέρμα να είναι υγιές (από ακμή), το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του, δίνοντας της έτσι και αντιγηραντικές ιδιότητες. 
Τέλος, είναι μεγάλη η συμβολή της στην στοματική υγιεινή, δίνοντας εκτός από υπέροχη γεύση και προστασία ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων.