Λεμόνι (Citrus limon)

2015-04-30 19:40

με εξέχουσες αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες είναι, καταρχήν, από εκείνα τα αιθέρια έλαια, που είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με κάποια άλλα, χρησιμοποιείται για πρόληψη, καθαρισμό και απολύμανση χώρου και ατμόσφαιρας.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε θεωρείται αποτελεσματικό σε κρυολογήματα, ιώσεις, γρίπη, πυρετό και μολύνσεις.
Στο δέρμα, βοηθάει στην ακμή, σε νύχια που ξεφλουδίζουν, στη λιπαρότητα, στον έρπη, σε στοματικά έλκη, τσιμπήματα από έντομα κ.α. Έχεις φυσικές, αποσμητικές ιδιότητες.
Στο κυκλοφορικό σύστημα, τονώνει, βοηθώντας στη ροή του αίματος, σε φλέβες και κιρσούς, χαμηλώνει την υψηλή πίεση, υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθάει και στην αναιμία.
Στο πεπτικό σύστημα προσφέρει τις φιλικές του ιδιότητες με το να κάνει αλκαλικές τις όξινες τροφές, ώστε να βοηθήσει την πέψη, ενώ τονώνει όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας και τη χολή.
Ενώ βοηθάει στον καθαρισμό του αίματος και της λέμφου, κάνοντας το ένα πολύ ωφέλιμο αιθέριο έλαιο για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών και κυτταρίτιδα.
Στο συναισθηματικό τομέα, δίνει ένα εξαιρετικό "ανέβασμα", τουλάχιστον έτσι το έχω βιώσει εγώ, σε νου και ψυχή, τόσο με το λαμπερό, σαν τον ήλιο, χρώμα του, όσο και με την καθαρή, δυνατή μυρωδιά του. Το θεωρώ πολύ καλό, ειδικά μετά από περιόδους ασθένειας, ψυχικής ή σωματικής.

ΟΧΙ: σε ερεθισμένα και πολύ ευαίσθητα δέρματα. Επίσης, επειδή μπορεί να προκληθεί φωτοευαισθησία, είναι καλό να εφαρμόζεται σε μείγματα μόνο το βράδυ, ή πριν την έκθεση στον ήλιο να έχουν περάσει περίπου 12 ώρες από τη χρήση του. Αν γίνεται ας αποφευχθεί την περίοδο της εγκυμοσύνης, γενικά εγώ προσωπικά, δε συνιστώ χρήση αιθερίων τότε.