Κέδρος (Cedrus atlantica)

2015-03-20 11:40

Eθνικό έμβλημα για το Λίβανο, αφού απεικονίζεται και στη σημαία του, κάνει τον Κέδρο του Λιβάνου την κύρια ποικιλία από την οποία έχουν διασταυρωθεί άλλα 4 είδη. Τα δάση αυτού του είδους Κέδρων, κάποτε, δέσποζαν στις περιοχές του Λιβάνου, της Δ.Συρίας και της Ν.Τουρκίας, όμως η αλόγιστη και άπληστη αποψίλωση, όπως και φυσικοί παράγοντες, τα έφτασαν να είναι είδος προς εξαφάνιση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια δεντροφύτευσης και προστασίας των δασών που έχουν εναπομείνει σ'αυτές τις περιοχές.
Ο Κέδρος είναι ένα Βιβλικό δέντρο, αφού αναφέρεται πολλές φορές στην Βίβλο, με εξέχουσα σημασία στο πέρασμα των Φοινίκων, των Αιγυπτίων, των Ρωμαίων, των Αρχαίων Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Βαβυλώνιων. Με το ξύλο του κατασκεύαζαν πλοία, σπίτια, ναούς, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν το αιθέριο έλαιο του σαν βασικό συστατικό τόσο στα αρώματα τους όσο και στο υλικό που έβαζαν για τις μουμιοποιήσεις τους. 
Είναι ξύλο άριστης ποιότητας και δυσεύρετο πια. Με ένα γλυκό κόκκινο χρώμα που δύσκολα σαπίζει, ελαφρά αρωματικό, από το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη το αιθέριο έλαιο του.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου του, γνωστές από τα αρχαία χρόνια, το κάνουν ισχυρό αντισηπτικό, με πολύ καλά αποτελέσματα σε δερματικές παθήσεις όπως ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα, τριχόπτωση, αλωπεκία, λιπαρά μαλλιά, γενικά ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο για θέματα του τριχωτού της κεφαλής, επίσης, πολύ καλό διουρητικό, βοηθάει σε κυστίτιδες αλλά και στην κυτταρίτιδα. 
Το αιθέριο έλαιο κέδρου είναι αποτελεσματικό σε μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως, συνάχι, βήχας, βρογχίτιδα αλλά είναι βοηθητικό και στο νευρικό σύστημα και κυρίως για άγχος και αϋπνία. Πάρα πολύ καλό για το σκόρο μαζί με τη λεβάντα και θεωρείται ένα αντρικό αιθέριο έλαιο, κατά κύριο λόγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: να μην χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη, από βρέφη και μικρά παιδιά.