Ηydrolats (Ανθόνερα)

2014-09-12 21:41

Τα hydrolats(ανθόνερα) είναι υποπροϊόντα νερού που παράγονται κατά τη διάρκεια απόσταξης των αιθέριων ελαίων, περιέχουν τα συστατικά άρα και τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων από τα οποία προήλθαν, όμως σε ελαφρύτερη μορφή, γι'αυτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα σε εκείνες τις περιπτώσεις που η χρήση κάποιων αιθέριων ελαίων δεν επιτρέπεται, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ομάδες. Τα hydrolats που προέρχονται από φυτά βιολογικής καλλιέργειας είναι τα πιο κατάλληλα και έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα. Η χρήση τους είναι πιο εφικτή αντικαθιστώντας, πολλές φορές, αιθέρια έλαια, όπως το τριαντάφυλλο ή το neroli, των οποίων η τιμή είναι ακριβή, δίνοντας σ'έναν ικανοποιητικό βαθμό, τις θεραπευτικές ιδιότητες εκείνων.

Οι τρόποι εφαρμογής των hydrolats είναι οι εξής: εσωτερική λήψη, ψεκασμός, επιθέματα(κομπρέσες), απευθείας εφαρμογή, λουτρά, κρέμες, λοσιόν. Ο Αρωματοθεραπευτής είναι εκείνος που θα συστήσει τον κατάλληλο τρόπο, ανάλογα την περίσταση.

Τα hydrolats είναι φυσικά προϊόντα 100% χωρίς πρόσθετα στοιχεία μέσα τους, γι'αυτό είναι καλό να προσέχουμε τι και από που τα αγοράζουμε, γιατί κυκλοφορούν στο εμπόριο "ανθόνερα" που όμως είναι ακατάλληλα για την Αρωματοθεραπεία επειδή έχουν νοθευτεί είτε με ανάμιξη αιθέριου ελαίου με νερό, είτε με αληθινό hydrolat σε νερό, είτε με νερό στο οποίο έχει προστεθεί τεχνητό άρωμα ή έχει μπει αλκοόλη, για συντήρηση, μέσα σε πραγματικό hydrolat. Aυτά τα παρακευάσματα μπορεί να είναι καλά για την αρωματοποιία, όχι όμως για την Αρωματοθεραπεία.

Δέσποινα Ρουκουνιώτη

Αρωματοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων