Hλιέλαιο (Helianthus annus L)

2015-10-29 20:12

Ηλιέλαιο (Helianthus annus L), ένα έλαιο βάσης από το φυτό του ηλίανθου, του αγαπημένου μου ηλιοτρόπιου. 
Ένα λεπτοφυές, ευγενικό μεταφορικά και κυριολεκτικά έλαιο, μέσα στο όποιο πολλές φορές, εγώ προσωπικά εμποτίζω άλλα ανθάκια όπως αυτά της καλέντουλας παραδείγματος χάριν, για την παρασκευή κι άλλων ελαίων βάσης.
Είναι καλή πηγή βιταμινών Α, D, E και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο και κάλιο. Ωφέλιμο για δερματικές παθήσεις, μώλωπες και πληγές ποδιών.
Εξαιτίας των παραπάνω βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι πολύ καλό για το ξηρό δέρμα αλλά λόγω και της λεπτής του σύστασης είναι εξίσου ιδανικό για λιπαρό και ακνεϊκό δέρμα. 
Χρησιμοποιείται στη μάλαξη σαν ένα απ'τα πιο καλά απορροφήσιμα έλαια, ενώ οι απαλές, ενυδατικές του ιδιότητες προσφέρουν ένα ανάλογο αποτέλεσμα στο δέρμα. Η διαύγεια και η φωτεινότητα του ταιριάζουν πολύ και με το μωρουδίστικο, παιδικό δερματάκι, ενώ σε παρασκευές καλλυντικών προϊόντων θα το συναντήσουμε πολύ συχνά.

** θα το αναφέρω ξανά, πως τα έλαια βάσης για την Αρωματοθεραπεία δεν έχουν καμία σχέση με τα έλαια μαγειρέματος. Το ηλιέλαιο που χρησιμοποιούμε, επομένως, στην κουζίνα μας είναι άλλο από αυτό που πρέπει να χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας. Επίσης, τα ανόθευτα έλαια βάσης της Αρωματοθεραπείας έχουν ουδέτερο χρώμα ή τον τόνο χρώματος από εκεί από όπου προέρχονται και δεν έχουν οσμή.