Πως φτιάχνουμε μόνοι μας Λάδι Καλέντουλας

2014-10-01 13:23

Αυτό το λαδάκι είναι εξαιρετικό και πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Καλέντουλας, έχω μιλήσει, στο "Έλαια βάσης", εδώ θα πω συνοπτικά που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε: 

1) σε κοκκινίλες, ερεθισμούς μετά το ξύρισμα και την γυναικεία αποτρίχωση, 2) σε συγκάματα από πάνα μωρού, από ελαφριά κατάκλιση, σε πτυχές δέρματος από παχυσαρκία, 3) πληγές σε πόδια (κνήμη), 4) σε "σκισμένα", ξηρά, αφυδατωμένα δέρματα, 5) σε ρυτίδες, 6) σε ραγάδες και ελαφριές ουλές, 7) σε μάλαξη μαζί με ένα άλλο έλαιο βάσης (ειδικά σε ευαίσθητα δέρματα), 8) σε τοπική εφαρμογή σημείων γονιμότητος στην περιοχή της ηβικής χώρας μαζί με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια, 9) στην παρασκευή κρεμών προσώπου, χεριών, σώματος, βάλσαμου χειλιών και κηραλοιφής

Αγοράζουμε από ένα κατάστημα με βότανα, αποξηραμένα πέταλα καλέντουλας, τα προτιμώ από τα φρέσκα γιατί σ'αυτήν την περίπτωση πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας πάνω τους, αλλιώς θα δημιουργηθεί μούχλα και βακτήρια. Αγοράζουμε καλής ποιότητας ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο και ψυχρής έκθλιψης) ή αν θέλουμε το τελικό μας έλαιο καλέντουλας να έχει μια υφή πιο ελαφριά και λιγότερο λιπαρή, χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο (sunflower oil), όχι αυτό που μαγειρεύουμε, αλλά κατάλληλο για την Αρωματοθεραπεία το οποίο προμηθευόμαστε από αξιόλογο χώρο πώλησης αιθερίων και έλαιων βάσης.  

Ακολουθούμε την μέθοδο της εκχύλισης, το βότανο για το διάστημα που θα παραμείνει στο έλαιο, θα δώσει     σ'αυτό όλα τα ιδιαίτερα και θεραπευτικά του στοιχεία. Αναλογία βοτάνου-ελαίου (για 200 ml) τελικού προϊόντος είναι: 40g αποξηραμένου βοτάνου - 160ml ελαιόλαδο/ηλιέλαιο (1 μέρος αποξηραμένου βοτάνου, 4 μέρη ελαίου). Σε αποστειρωμένο, στεγνωμένο, με αεροστεγές καπάκι, δοχείο, βάζουμε βότανο και έλαιο, αν δεν καλύπτεται το βότανο με το έλαιο που προανάφερα, προσθέτουμε επιπλέον τόσο όσο να καλυφθεί, και αφήνουμε το δοχείο σε ηλιόλουστο σημείο, ανακινώντας το αρκετές φορές καθημερινά, για 2 εβδομάδες. Όταν δεν υπάρχει αρκετός ήλιος ή είναι χαμηλή η θερμοκρασία, μπορούμε να βυθίσουμε το δοχείο σε άμμο, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη θερμότητα αλλά και να κρατάμε τη ζέστη κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες.                                                                                   

Μετά τις 2 εβδομάδες, παίρνουμε ένα αποστειρωμένο, στεγνωμένο και ψηλό, γυάλινο δοχείο και σουρώνουμε το βότανο-έλαιο, με τουλπάνι ή γάζα. Το αφήνουμε ακίνητο για μια νύχτα ώστε αν υπάρξει παρουσία νερού(αυτό αφορά πιο πολύ το βότανο όταν είναι νωπό και όχι αποξηραμένο), να διαχωριστεί το νερό από το λάδι και εμείς την επόμενη μέρα να τραβήξουμε με μεγάλη σύριγγα το λάδι για να αποφευχθεί η μούχλα και η τάγκιση εξαιτίας του νερού. Σ'αυτή την περίπτωση, μεταφέρουμε το καθαρό λάδι σ'ένα άλλο τελικό καθαρό, αποστειρωμένο, γυάλινο δοχείο προσθέτουμε καλής ποιότητας Bιταμίνη Ε (εδώ στα 200ml, 4-5ml βιταμίνης) θα βοηθήσει στη συντήρηση και μη οξείδωση του λαδιού, αποθηκεύουμε, με διάρκεια ζωής 1-1,5 χρόνο σε σκοτεινό, ξηρό χώρο.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ, για να έχει μεγαλύτερη δύναμη το λαδάκι σας, να επαναλάβετε τη διαδικασία με το λάδι καλέντουλας που φτιάξατε στη θέση του ελαιόλαδου/ηλιελαίου και νέο βότανο μέσα του. Κάνετε όλη την υπόλοιπη διαδικασία όπως είπα παραπάνω. Την βιταμίνη Ε την προσθέτετε στην τελική σας φορά. Κάποιοι βοτανολόγοι το κάνουν και 2 και 3 φορές για να ενισχύσουν όσο μπορούν περισσότερο το λάδι τους.