Περγαμόντο (Citrus Bergamia)

2014-09-25 18:11

ένα δέντρο με όμορφα πράσινα φύλλα και λευκά λουλούδια, ο καρπός του οποίου μοιάζει σαν πορτοκάλι, έχει το σχήμα του αχλαδιού, και από τη φλούδα του με τη μέθοδο της σύνθλιψης, παράγεται αυτό το υπέροχο αιθέριο έλαιο, σε ένα ελαφρύ πρασινωπό χρώμα. Συνήθεις χώρες προέλευσης του ελαίου, η Ιταλία, το Μαρόκο και η Κορσική. Λέγεται πως πήρε το όνομα του από ένα μικρό χωριό στην Ιταλία όπου το δέντρο είχε αρχικά καλλιεργηθεί, όμως άλλος μύθος αναφέρει ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος μετέφερε τον καρπό του από τους Κανάριους Νήσους στην Ισπανία και στην Ιταλία. Tην ιδιαίτερη γεύση του η ποικιλία τσαγιού Earl Grey την οφείλει σ'αυτό, επίσης, είναι γνωστό πως αποτελεί βασικό συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων, κυρίως της κολόνιας (Eau de Cologne).

Oι βασικές θεραπευτικές ιδιότητες του είναι: Αναλγητικό, αντισηπτικό (τα περισσότερα αιθέρια έλαια είναι), αντικαταθλιπτικό, αντισπασμωδικό, αποσμητικό, άφυσο (κατά των εντερικών ζυμώσεων, παρεμποδίζει τη δημιουργία αερίων), στομαχικό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, ηρεμιστικό, τονωτικό, ανθελμινικό (προκαλεί αποβολή των εντερικών σκουλικιών). 

Εξαιρετικό για το άγχος, την νευρική ένταση, τις εποχιακές μεταβολές της διάθεσης και την κατάθλιψη, ίσως γιατί είναι ευεργετικό στη λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και γι'αυτό το λόγο αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές των Αρωματοθεραπευτών για τις παραπάνω καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι συνδέεται με το τσάκρα της καρδιάς. Εξαιτίας της σημαντικής αντισηπτικής του ιδιότητας είναι πολύ καλό για ουρολοιμώξεις και ειδικά για κυστίτιδες(τοπική πλύση με αυτό μέσα, ανακουφίζει το σύμπτωμα και ηρεμεί από την ενόχληση και τον πόνο). 

Καλό ρυθμιστικό της όρεξης, βοηθάει σε ανορεξία νευρογενούς αιτίας, μετά από ασθένεια κ.α., αλλά και σε όλη την πεπτική οδό. Με την αποχρεμπτική του ιδιότητα, βοηθάει ακόμα και σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ τονώνει τη μήτρα και χρησιμοποιούνταν, παλαιότερα, ακόμα και για την αντιμετώπιση σεξουαλικών νοσημάτων. Είναι πάρα πολύ καλό για το δέρμα, με τις αντισηπτικές του ιδιότητες για λιπαρή και ακνεϊκή επιδερμίδα, ενώ οι ηρεμιστικές του ικανότητες το καθιστούν κατάλληλο για έκζεμα, ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, έρπη, πληγές κ.α.

Προσοχή : Μετά την εφαρμογή του στο δέρμα πρέπει να μην εκτεθούμε στον ήλιο για κάποιες ώρες, επειδή θα προκαλέσει ερεθισμό και φωτοευαισθησία. Επίσης, σε πολύ ευαίσθητα δέρματα, ίσως να είναι καλό να αποφεύγεται.

Δέσποινα Ρουκουνιώτη

Αρωματοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων