Νερόλι (Citrus aurantium var amara)

2014-09-20 19:54

αιθέριο έλαιο από τα άνθη της νεραντζιάς. Είναι ένα ιδιαίτερης σημασίας δέντρο για την Αρωματοθεραπεία, αφου μας δίνει τρία αιθέρια έλαια: από τα άνθη του, το neroli, από τα φύλλα του, το petitgrain, από τον καρπό του, το bitter orange. Όλοι έχουμε σαγηνευτεί από το εξαίσιο άρωμα που αναδύεται από τις ανθισμένες νεραντζιές την άνοιξη, το δέντρο προέρχεται από την Κίνα, όμως το αιθέριο έλαιο του neroli το παίρνουμε από τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία (απο τις καλύτερες ποιότητες) και την Ιταλία.

Το όνομα του, λέγεται, ότι το πήρε από μια Ιταλίδα πριγκίπισσα, την Anne Marie, Κόμησσα του Neroli, η οποία χρησιμοποιούσε το αιθέριο έλαιο για να αρωματίζεται η ίδια όπως και τα προσωπικά της είδη. Τα άνθη νεραντζιάς έχουν στολίσει τόσο νυφικές ανθοδέσμες, όσο και νυφικά κρεβάτια, σαν ένδειξη αγνότητας, αλλά και γιατί το άρωμα τους ηρεμούσε τις αγχωμένες νύφες. Στην Κίνα και κατά τους Βικτωριανούς χρόνους, το neroli αποτέλεσε κύριο συστατικό κολόνιας για τις κυρίες της εποχής. Αυτό ισχύει και σήμερα, καθώς τούτο το ακριβό αιθέριο έλαιο-είναι σαν το τριαντάφυλλο, χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα άνθεων, για να παραχθεί 1 ml ελαίου- αποτελεί βασικό συστατικό προϊόντων ομορφιάς αλλά και αρωμάτων. 

Οι βασικές θεραπευτικές ιδιότητες του είναι: αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιβακτηριακό, τονωτικό, ηρεμιστικό, αποσμητικό, αφροδισιακό, έχει μαλακτικές ιδιότητες, άφυσο(κατά των εντερικών ζυμώσεων, παρεμποδίζει τη δημιουργία αερίων) και αναγεννάει κύτταρα και ιστούς. To neroli φαίνεται ν'ανακουφίζει και να βοηθάει σε καταστάσεις χρόνιου άγχους, stress, κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, υστερίας, και σοκ. Είναι πολύ καλό σε θέματα αϋπνίας, κυρίως από κατάθλιψη, νευραλγίες, πονοκεφάλους, ιλίγγους, σεξουαλικά προβλήματα, είναι άριστο αφροδισιακό και ηρεμεί συμπτώματα προεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, όπως ευερεθιστότητα, τάση για κλάμμα, νευρική ένταση κ.α. Είναι ιδανικό για ξηρές, ώριμες επιδερμίδες, κυρίως με σημάδια και σημεία έντασης, ενώ βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων και στην ελαστικότητα του δέρματος. Η προσθήκη του σε καλλυντικά, αρώματα, μείγματα ελαίων, κρέμες και θεραπείες spa, αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

Εξαιτίας της άφυσης, αντισπασμωδικής και ηρεμιστικής ιδιότητας του, βοηθάει σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως διάρροια(ειδικά όταν προέρχεται από αγχώδη κατάσταση) και κολίτιδα. Ηρεμεί τους χτύπους της καρδιάς, καθαρίζει το αίμα, βελτιώνοντας την κυκλοφορία, ένα πολύ καλό τονωτικό. Οι αγχολυτικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες το καθιστούν ένα αποτελεσματικό αιθέριο έλαιο για γαλήνη του νου και διαλογισμό.

Ενώ θεωρείται γυναικείο αιθέριο έλαιο, το έχω δει να "δουλεύει" θαυμάσια και στους άντρες. Ανήκει στην κατηγορία των "ακριβών" αιθέριων ελαίων, όμως αξίζει την τιμή της κάθε σταγόνας, είναι ένα δώρο-κόσμημα για τον εαυτό μας.   

Δέσποινα Ρουκουνιώτη

Αρωματοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων