Λεβάντα(Lavendula officinalis, Lavendula angustifolia)

2014-10-19 12:15

Eίναι θάμνος με λεπτεπίλεπτα μοβ-μπλε άνθη, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λεβάντας, οι πιο γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι η Lavendula officinalis και η Lavendula angustifolia. Καλλιεργείται στην Αγγλία, Γαλλία και Γιουγκοσλαβία, ωστόσο η Γαλλική λεβάντα δίνει το καλύτερο αιθέριο έλαιο. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, σε άγρια μορφή και σε μικρές ποσότητες. Το αιθέριο έλαιο παράγεται με απόσταξη από τα άνθη της.

Αναφορές για τη λεβάντα έχουμε από τον Πλίνιο, τον Γαληνό και τον Διοσκουρίδη, ενώ οι Ρωμαίοι την είχαν σε εξέχουσα θέση, από το λατινικό "lavare"(πλένω, καθαρίζω), οφείλει το όνομα της. Την ανακάλυψη των άριστων θεραπευτικών ιδιοτήτων της για το δέρμα τις οφείλει στον Γάλλο χημικό Gattefosse, μετά από το ατύχημα και το έγκαυμα που έπαθε στο εργαστήριο του, αρχές του περασμένου αιώνα, βούτηξε το χέρι του μέσα σε αιθέριο έλαιο λεβάντας και εκεί διαπίστωσε την τεράστια ωφέλεια της.

Οι βασικές θεραπευτικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου είναι: αναλγητικό(πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι κ.α.), ισχυρό αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο, χαλαρωτικό, ηρεμιστικό, για stress, βοηθάει στην αϋπνία, αντικαταθλιπτικό, εμμηναγωγό, διουρητικό, υποτασικό(ρίχνει την υψηλή πίεση), αντισκορικό, αποσμητικό, εξαιρετικό σε δερματικά προβλήματα, πληγές και τραύματα. Είναι ένας μεγάλος ισορροπιστής σε μείγματα αιθέριων ελαίων για τους Αρωματοθεραπευτές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι στην εγκυμοσύνη εξαιτίας της εμμηναγωγούς δράσης του αιθέριου ελαίου, επίσης, η χρήση του σε υποτασικά άτομα να γίνεται με φειδωλότητα.