Ανθοϊάματα, Ανθοθεραπεία

2014-11-12 11:20

Η Ανθοθεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση βασιζόμενη σε ένα θεραπευτικό σύστημα που ανακαλύφθηκε από τον Oυαλό γιατρό Dr Edward Bach, γύρω στα 1930 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας εμπλουτισμένη με ιάματα από μεταγενέστερους συνεχιστές του έργου του όπως είναι οι:  FES California, Pegasus,  Australian Bush Essences κ.α. 

O Dr Edward Bach (1886-1936) σπούδασε ιατρική στο University College του Λονδίνου. Δούλεψε στη γενική ιατρική έχοντας ιατρείο στην Harley street, την «οδό των γιατρών» και σαν βακτηριολόγος και αργότερα σαν παθολόγος ανακάλυψε 7 εμβόλια που έσωσαν χιλιάδες ανθρώπους κατά την επιδημία γρίπης το 1918. Η έρευνα του πρόσφερε πολλά στη θεραπεία της εντερικής τοξιναιμίας. Παρά την επιτυχία της δουλειάς του στην κλασσική ιατρική ένιωθε απογοητευμένος με τον τρόπο που οι γιατροί επικεντρώνονταν στις ασθένειες και αγνοούσαν τους ασθενείς. Εμπνέονταν από την Ομοιοπαθητική αλλά ήθελε να βρεί φυσικά φάρμακα πιο αγνά, τα οποία θα βασίζονταν λιγότερο στα προϊόντα  των ασθενειών. Έτσι, το 1930 άφησε το επικερδές ιατρείο του στην Harley street και έφυγε από το Λονδίνο, αφιερώνοντας το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα νέο είδος θεραπευτικού συστήματος που ήταν σίγουρος ότι θα το έβρισκε στη φύση. Το 1934 ο Dr Bach πήγε να μείνει στο Mount Vernon στο Oxfordshire. Μέχρι να βρει εκείνο το φυτό τις ιδιότητες του οποίου χρειάζονταν, δοκίμασε πολλά φυτά και λουλούδια, κάτι που σίγουρα τον δυσκόλεψε πολύ. Όμως μόνο έτσι, μέσα από προσωπική πίεση και θυσίες, ολοκλήρωσε το έργο της ζωής του. Ο Dr Edward Bach «έφυγε» ήσυχα το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1936. Ήταν μόλις 50 χρόνων αλλά άφησε πίσω του τις εμπειρίες και τις προσπάθειες μιας ζωής και μια ιατρική μέθοδο που τώρα πια χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Ο Bach παρατήρησε πως η συναισθηματική ανισορροπία οδηγεί το άτομο σε ψυχική, νοητική και σωματική ασθένεια. Οπότε επαναφέροντας την ισορροπία στο συναίσθημα έρχεται και η θεραπεία. Μετά από χρόνια προσωπικής παρατήρησης και πειραμάτων ανακάλυψε 38 ιάματα, τα ανθοιάματατα οποία είναι εγχύματα από άνθη διάφορων φυτών και παρασκευάζονται με την ηλιακή μέθοδο και τη μεθοδο βρασμού, έχοντας σαν μόνο συντηρητικό μικρή ποσότητα brandy. Στα άνθη βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας του φυτού και όταν το άτομο λάβει αυτή την ενέργεια μπορεί να θεραπεύσει την όποια συναισθηματική ανισορροπία του και να βελτιώσει τη λειτουργία του οργανισμού του. Δίνονται κατά κύρια βάση σε πόσιμες σταγόνες, αλλά μπορούν να υπάρξουν μέσα στο μπάνιο, σε κρέμες, λοσιόν και μείγματα ελαίων, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η Ανθοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με την κλασσική ιατρική και τις άλλες μορφές εναλλακτικών θεραπειών στηρίζοντας μοναδικά τα όποια θεραπευτικά σχήματα. Η εμπειρία έχει δείξει πως ακόμα και σε σοβαρές ασθένειες, πολλές φορές ανίατες μαζί  με την κλασσική ιατρική αγωγή, το κατάλληλο μείγμα ανθοιαμάτων έχει ενισχύσει το συναισθηματικό και ψυχικό κομμάτι του ατόμου, ώστε εκείνο με θάρρος, αισιοδοξία και κουράγιο να αντιμετωπίσει την ασθένεια του, μιας που η καλή ψυχική κατάσταση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη θεραπεία. 

Είναι σημαντικό να ειπωθεί πως δεν υπάρχει αλληλοεπίδραση των ανθοϊαμάτων με άλλα φάρμακα. Σε κάθε είδους θεραπεία, είτε κλασσική, είτε εναλλακτική, μπορούν να δοθούν παράλληλα και χωρίς φόβο. Επίσης, δεν δημιουργούν ψυχική εξάρτηση και το άτομο μπορεί να τα διακόψει όποια στιγμή θελήσει. 

Τα ανθοϊάματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το βρέφος μέχρι το άτομο σε βαθιά γεράματα, από εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, επίσης, χρησιμοποιούνται με μεγάλη αποτελεσματικότητα στα ζώα και στα φυτά. Η βελτίωση παρατηρείται αμέσως ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανάλογα με την ηλικία, το περιβάλλον που ζει το άτομο, το είδος και τη χρονική διάρκεια του προβλήματος, τη διάθεση του. Βέβαια, την καλύτερη αποτελεσματικότητα την βλέπει κάποιος στα παιδιά που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τις άμυνες και τις αντιστάσεις των ενηλίκων που φοβούνται, αμφιβάλλουν, δυσπιστούν, είναι ανυπόμονοι και απογοητευμένοι. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ή γραφτεί πως τα ανθοϊάματα λειτουργούν με αυθυποβολή όπως το placebo. Αυτό δεν είναι ακριβές. Koιτάζοντας την αποτελεσματικότητα που έχουν σε βρέφη, μικρά παιδιά, σε ένα σκύλο, μια γάτα ή ένα φυτό, καταλαβαίνει κάποιος πως όλα αυτά δεν αυθυποβάλλονται για να γίνουν καλά, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για φαινόμενο placebo.

Τα ανθοϊάματα δεν είναι επικίνδυνα και δεν έχουν παρενέργειες, έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα. Υπάρχουν ήδη κάποια φυλλάδια που κυκλοφορούν και προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον ώστε να τα χρησιμοποιήσει  για την περίπτωση που τον απασχολεί, όμως το άτομο κρίνει το τι χρειάζεταιαπό τη διάθεση της στιγμής που βρίσκεται χωρίς να μπορεί να είναι αντικειμενικό και να δώσει στον εαυτό του το ανθοίαμα που έχει ανάγκη. Επίσης, πολλά από αυτά τα φυλλάδια περιέχουν αποσπασματικά στοιχεία για την επιλογή κάθε ανθοϊάματος, οπότε ένα άτομο που δεν έχει γνώσεις Ανθοθεραπείας δεν μπορεί με βάση αυτά τα έντυπα να επιλέξει σωστά και κατάλληλα.

Επομένως, είναι καλό να συμβουλεύεται κάποιος έναν Σύμβουλο Ανθοϊαμάτων για ένα αντικειμενικό, σωστό και κατάλληλο αποτέλεσμα.

Τέλος ας θυμόμαστε πάντα αυτό που είχε γράψει κάποτε ο Dr Bach :

« υπάρχουν άτομα που χρειάζονται βοήθεια περισσότερο από άλλα που υποφέρουν από σωματικούς πόνους. Υπάρχουν εκείνοι που είχαν λίγες ή, ίσως ούτε μια ημέρα αρρώστειας στη ζωή τους και εντούτοις υποφέρουν πολύ νοητικά, η δε αγωνία του νοητικού πόνου είναι συχνά περισσότερο αφόρητη από τον σωματικό πόνο».  

Δέσποινα Ρουκουνιώτη

Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων- Αρωματοθεραπεύτρια