Αμυγδαλέλαιο (Prunus amygdalus var dulcis)

2014-09-26 19:49

το όνομα "amugdalus" είναι από το ελληνικό αμύγδαλο και το λατινικό amygdala, ονόματα του φυτού. Το "prunus" είναι η λατινική ονομασία της δαμασκηνιάς και το "dulcis",  εξίσου λατινικό και σημαίνει γλυκό. Η αμυγδαλιά είναι ένα πανάρχαιο δέντρο, του οποίου οι Έλληνες εισήγαγαν την καλλιέργεια στη Νότια Ευρώπη, επίσης, το συναντάμε και στην Καλιφόρνια. Έλαβε εξέχουσα θέση στην Ελισαβετιανή Αγγλία και το χρησιμοποιούσαν για αρκετές ασθένειες, περιποίηση του δέρματος ακόμα και στο μαγείρεμα. Έχει υπέροχα λευκά-ροζ άνθη, με ιδιαίτερη σημασία και αναφορά, ειδικά από την ελληνική παράδοση, ενώ το έλαιο του είναι από τα πιο γνωστά και δημοφιλή στην Αρωματοθεραπεία και γενικά στη μάλαξη.

Έχει τον ίδιο χημικό τύπο με το έλαιο βερίκοκου, ροδάκινου και φουντουκιού, όμως η τιμή είναι διαφορετική, ωστόσο και τα τέσσερα είναι ανθεκτικά λάδια ως προς την οξείδωση και γι'αυτό έχουν ένα πλεονέκτημα παραπάνω από τα υπόλοιπα έλαια. Το αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6 και Ε, η εσωτερική λήψη του βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ είναι εξαιρετικό στο να μαλακώνει, να κατευνάζει και να τρέφει το ξηρό δέρμα, ν'ανακουφίζει τη φαγούρα στο έκζεμα, στη δερματίτιδα, στην ψωρίαση και γενικά στο δέρμα που εκτός από ξηρό απολεπίζεται κιόλας. Ενυδατώνει τις ώριμες επιδερμίδες και είναι πολύ καλό για τους δερματικούς ερεθισμούς των μωρών, όπως στο πωπουδάκι ή στο κεφάλι τους, αλλά και για τα ηλιακά εγκαύματα, γι'αυτό και αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά τέτοια προϊόντα.

Άτομα που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι καλό να προσέχουν όταν το χρησιμοποιούν και όπως και σε όλα τα έλαια-βάσης είναι σημαντικό να το προμηθευόμαστε από μια αξιόπιστη πηγή. Τα έλαια-βάσης της Αρωματοθεραπείας δεν έχουν οσμή, ούτε περιέχουν άλλα πρόσθετα συστατικά, οτιδήποτε τέτοιο τα καθιστά ακατάλληλα για αυτό το σκοπό και τα νοθεύει.    

Δέσποινα Ρουκουνιώτη

Αρωματοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων